mali mozgani Robijev kovcek
Grafike iz knjizice 01

Tvoji možgani
potrebujejo počitek

#Spanje

Spanec utrjuje in krepi možgane ter olajšuje snaženje možganov. Privošči si dovolj spanca, tudi, če jutri pišeš test, saj spanec utrjuje spomin. Tiho, temno in hladno spalno okolje olajša dober spanec. Tik pred spanjem ni čas za hrano, poživila, telovadbo ali svetle zaslone.

S prehrano lahko odlično
poskrbiš za svoje možgane

#Prehrana

Čudežnih živil za možgane ni! Prehrana naj pokrije potrebe organizma po hranilih in energiji. Najboljša pijača za možgane je čista voda. Ni bližnjic: za zdravje možganov je potrebna dolgoletna dosledna izpostavljenost zdravi in raznoliki prehrani. Možgani, prebavila in mikrobi v črevesju vse življenje vplivajo drug na drugega. Dolgoročno je (tudi za možgane) najboljša prehrana, ki najmanj škodi okolju.

mali mozgani Robi ilustracije 23
mali mozgani Robi ilustracije 24

Učenje je izvrstno
za možgane

#Umovadba

Možgani se učijo vse življenje in se z učenjem krepijo. Učenje veča odpornost uma na okvare možganov. Uči se novih znanj ter veščin in uporabljaj že naučeno. Postavljaj si izzive, za katere se moraš potruditi, a jih z vajo lahko dosežeš. Uri miselne in gibalne sposobnosti – oboje krepi um.

Ne le učenje, tudi
gibanje krepi možgane

#Gibanje

Telovadba je imenitna za razvoj in dobro delovanje možganov. Strokovnjaki mladim svetujejo vsaj eno uro gibanja dnevno, vsaj tri dni v tednu pa naj bo vadba bolj intenzivna in vključuje vaje za moč. Telovadba naj bo zabavna in raznolika. Čas, posvečen sedečim dejavnostim, zlasti prostočasni uporabi elektronskih naprav, naj bo čim krajši.

mali mozgani Robi ilustracije 25
mozgancek Robi

Robi na obisku

Želite, da obišče tudi vas?

Vabimo šole, knjižnice in skupine, ki otrokom želijo ponuditi zabavno spoznavanje možganov in skrbi za njihovo zdravje, da brezplačno gostijo Robija, ki otrokom (in staršem) na interaktiven način predstavi 8 ključnih strategij za zdravje možganov.

Dogodek vključuje animirano predstavitev, pogovor in ustvarjalne aktivnosti, ki spodbujajo zdrave življenjske navade.

mali mozgani Robijev kovcek 24

Zaščiti svoje možgane!

#ProstiČas

Možgani so v glavi varni le, če z glavo ne rineš v težave. Udarci v glavo lahko okvarijo možgane, škoda pa ni vedno vidna takoj. Uporabljaj čelado in svoje možgane, da se zaščitiš pred poškodbami. Zabava in sprostitev naj bosta varni.

Včasih tudi možgani
potrebujejo pomoč

#ProstiČas

Nekatere bolezni, kot so sladkorna bolezen in povišan krvni tlak, lahko škodijo tudi možganom, zato je pomembno, da jih pravočasno in ustrezno zdravimo. To povej tudi staršem in starim staršem. Če si v stiski, poišči pomoč pri nekom, ki mu zaupaš. Starši, učitelji, šolski psihologi in zdravniki so lahko tvoji zavezniki pri iskanju rešitev.

mali mozgani Robijev kovcek 25
mali mozgani Robi ilustracije 28

Nekaterim rečem
se je bolje izogniti

#ProstiČas

Droge, kajenje in alkohol lahko tvoje možgane nepopravljivo okvarijo, zato je bolje, če se tem škodljivim vplivom izogneš.

Dobra družba je
dobra za možgane

#ProstiČas

Včasih je lepo biti sam, a družba najbližjih, dobrih prijateljev (tudi štirinožnih) ni le prijetna, je tudi izvrstna spodbuda za možgane.

mali mozgani Robijev kovcek 27
Robijev Kovcek

Robijev kovček:

Dobre navade za zdrave možgane!

Te zanima, katere so tiste navade, ki bodo ohranjale tvoje možgane v najboljši formi?

Program krepitve in varovanja zdravja Zdrav duh v zdravi glavi (ZDZG 2.0) s spletiščem zdravaglava.si, ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje Republike Slovenije, in projekt popularizacije znanosti Mreženje za možgane, predstavljata slovenski prevod animacije My Brain Robbie.

Oba se izvajata pod okriljem SiNAPSE, Slovenskega društva za nevroznanost.

Za pomoč pri sinhronizaciji in montaži se iskreno zahvaljujemo Maruši Prelesnik Zdešar, Teji Bitenc in Jušu Milčinskemu. Prevod in priredba: Lana Blinc.

Lektura: Jasna Kopač. Prirejeno in objavljeno z dovoljenjem Eléonore Bayen in www.mybrainrobbie.org, ki ohranjajo vse avtorske pravice.

Želite vedeti več?

Z oddajo e-naslova se boste naročili na novice o objavah na spletišču zdravaglava.si.

Prijava na novice

Z oddajo kontaktnih podatkov dovoljujete SiNAPSI in izvajalcem projektov, na katerih temelji spletišče zdravaglava.si, da vas lahko kontaktirajo z odgovori na zastavljena vprašanja ali oddane predloge.

Z vašimi kontaktnimi podatki bomo ravnali skladno z določili uredbe GDPR. SiNAPSA se obvezuje, da pod nobenim pogojem ne bo delila podatkov iz baze uporabnikov neposredno ali posredno s katerokoli zunanjo organizacijo ali podjetjem.