food header
5

nasvetov o prehrani

Kaj pravi znanost?

Lahko z vitamini in minerali preprečimo ali upočasnimo kognitivni upad?

Trenutni izsledki ne podpirajo zaščitne vloge prehranskih dopolnil pri preprečevanju ali odlogu demence.

Vpliv prehrane na črevesne bakterije

Kakšne spremembe nastanejo v našem črevesju, če dalj časa uživamo fermentirano hrano in hrano, bogato z vlakninami?

Prehrana rastlinskega izvora in srčno-žilno zdravje

Zamenjava rdečega in predelanega mesa z oreščki, stročnicami in žitaricami ima lahko ugodne učinke na kazalnike srčno-žilnega in presnovnega zdravja.

Vitamina B6 in B12, vid in možgani

Raziskovalci so preverjali, ali jemanje vitaminov B6 in B12 koristi počutju, vidu in možganom.

Je hrana rastlinskega izvora vedno zdrava izbira?

Vpliv prehrane na zdravje v največji meri določa njena kakovost in ne izključevanje določenih skupin živil.

Vegetarijanska in mediteranska dieta ter srčno-žilno zdravje

Oba prehranska vzorca lahko prispevata k nižji srčno-žilni ogroženosti, vendar se njuni učinki nekoliko razlikujejo.

Zgodnje dnevno prehranjevanje in presnovno zdravje prediabetikov

Izsledki majhne raziskave izkazujejo ugoden vpliv zgodnjega dnevnega prehranjevanja na srčno-žilno zdravje posameznikov s predstopnjo sladkorne bolezni.

Spodbujanje zdravih prehranskih izbir pri spletnih nakupih

Popusti in vnaprejšnja ponudba zdravih prehranskih izbir v spletnih nakupovalnih košaricah lahko prispevajo k njihovemu pogostejšemu nakupu.

Mediteranska prehrana in genska ogroženost za demenco

Zdi se, da upoštevanje načel mediteranske prehrane lahko zmanjša tveganje za razvoj demence ne glede na gensko ogroženost.

So umetna sladila škodljiva za srce in ožilje?

Izsledki povzete opazovalne raziskave kažejo, da nadomeščanje sladkorja z umetnimi sladili srčno-žilnemu zdravju ne koristi.

Visoko predelana živila in tveganje za kognitivni upad

Visoko predelana živila v splošnem veljajo za zdravju škodljivo, vendar je pri tem pomembno upoštevati tudi njihovo prehransko vrednost.

Prehranske navade in pojavnost demence

Če si od načel zdravega prehranjevanja obetamo koristi, je ključno, da jih dosledno izvajamo.

Povezava zgradbe možganov s pitjem alkohola

Dedna nagnjenost k manjši debelini možganske skorje pri odraslih morda lahko prispeva k pogostejšemu vnosu alkohola, a so za opredelitev vzročnosti potrebne dodatne raziskave.

Uravnavanje krvnega sladkorja: ketogena ali mediteranska dieta?

Oba prehranska vzorca sta izboljšala uravnavanje glukoze, mediteranski dieti pa je bilo lažje slediti.

Zeleni čaj in maščobe v krvi

Izvleček zelenega čaja je v raziskavi znižal koncentracijo nekaterih krvnih maščob pri ženskah v menopavzi.

Prehranske vlaknine in tveganje za demenco

Višji vnos vlaknin morda prispeva k nižjemu tveganju za razvoj demence.

Ali so možgani kofetkarjev drugačni?

»Kofetkarji« kažejo drugačen vzorec sočasne aktivnosti različnih možganskih področij v primerjavi s posamezniki, ki kave ne uživajo redno.

Vpliv sladkih pijač na srčno-žilno zdravje

Izogibanje sladkim pijačam dolgoročno koristi zdravju, tudi če nima takojšnjega vpliva na laboratorijske kazalce.

Ali zmeren vnos alkohola res koristi zdravju?

Manj alkohola je za zdravje bolje kot več. Se mu je smotrno v celoti izogniti?

Z zdravim načinom prehranjevanja do večje kognitivne odpornosti

Zdravo prehranjevanje pomaga ohranjati umske sposobnosti tudi ob bolezensko spremenjenih možganih.

Uživanje jagodičevja in umske sposobnosti

Uživanje jagodičevja pri mladih odraslih izboljšuje izvajanje zahtevnih miselnih nalog do 6 ur po zaužitju.

Flavanoli in delovanje možganov

Flavanoli so fitokemikalije, ki jih najdemo v sadju, zelenjavi in pravem kakavu in ki lahko blagodejno vplivajo na prekrvavitev možganov.

Uživanje paradižnika in srčno-žilni zapleti

Raziskava nakazuje, da ima večji vnos učinkovin paradižnika lahko ugoden vpliv na nekatere kazalnike zdravja srčno-žilnega sistema.

Lahko z jemanjem vitaminov B zavarujemo svoje možgane v starosti? 

Trenutno ne moremo trditi, da jemanje vitaminov B v obliki prehranskih dopolnil zmanjša tveganje za upad miselnih sposobnosti.

Ali sta rdeče in predelano meso res škodljiva za telo?

Kljub razpravam o utemeljenosti prehranskih smernic še vedno drži, da se je rdečemu in predelanemu mesu zdravo izogibati.

O prehranskih smernicah (in rdečem mesu)

V tem prispevku naslavljamo vprašanja, kaj prehranske smernice sploh so, na čem temeljijo in kakšna so priporočila glede uživanja rdečega mesa.

Smo lahko odvisni od sladkorja?

Možgani se na sladkor ne odzivajo enako kot na droge, kar ločuje zasvojenosti podobno prenajedanje od odvisnosti od drog.

Uživanje fruktoze in tveganje za srčno-žilne bolezni

Vsakodnevno uživanje sladkanih pijač povečuje dejavnike tveganja za razvoj srčno-žilnih bolezni pri mladih odraslih.

Vpliv uživanja kave na zdravje

Krovni pregled raziskav o pitju kave in njenem vplivu na zdravje je pokazal, da je zmerno uživanje za večino ljudi varno ali celo priporočljivo.

Ali vnos vlaknin vpliva na zdravje?

Večji vnos vlaknin je povezan z manjšim tveganjem za kronične nenalezljive bolezni.

Mediteranska prehrana in zdravje možganov

Povezava med uživanjem mediteranske prehrane in zdravjem možganov obstaja, vendar jo je potrebno dodatno opredeliti z dodatnimi raziskavami.

Ugodni učinki kave na zdravje: mit ali resnica?

Ugotovitve znanstvenih raziskav o učinkih kave na zdravje se pogosto razhajajo ali si celo nasprotujejo.

Želite vedeti več?

Z oddajo e-naslova se boste naročili na novice o objavah na spletišču zdravaglava.si.

Z oddajo kontaktnih podatkov dovoljujete SiNAPSI in izvajalcem projektov, na katerih temelji spletišče zdravaglava.si, da vas lahko kontaktirajo z odgovori na zastavljena vprašanja ali oddane predloge.

Z vašimi kontaktnimi podatki bomo ravnali skladno z določili uredbe GDPR. SiNAPSA se obvezuje, da pod nobenim pogojem ne bo delila podatkov iz baze uporabnikov neposredno ali posredno s katerokoli zunanjo organizacijo ali podjetjem.