Kategorija: Prehrana

Vpliv prehrane na črevesne bakterije

Kakšne spremembe nastanejo v našem črevesju, če dalj časa uživamo fermentirano hrano in hrano, bogato z vlakninami?

več >

Prehrana rastlinskega izvora in srčno-žilno zdravje

Zamenjava rdečega in predelanega mesa z oreščki, stročnicami in žitaricami ima lahko ugodne učinke na kazalnike srčno-žilnega in presnovnega zdravja.

več >

Vitamina B6 in B12, vid in možgani

Raziskovalci so preverjali, ali jemanje vitaminov B6 in B12 koristi počutju, vidu in možganom.

več >

Je hrana rastlinskega izvora vedno zdrava izbira?

Vpliv prehrane na zdravje v največji meri določa njena kakovost in ne izključevanje določenih skupin živil.

več >

Vegetarijanska in mediteranska dieta ter srčno-žilno zdravje

Oba prehranska vzorca lahko prispevata k nižji srčno-žilni ogroženosti, vendar se njuni učinki nekoliko razlikujejo.

več >

Zgodnje dnevno prehranjevanje in presnovno zdravje prediabetikov

Izsledki majhne raziskave izkazujejo ugoden vpliv zgodnjega dnevnega prehranjevanja na srčno-žilno zdravje posameznikov s predstopnjo sladkorne bolezni.

več >

Spodbujanje zdravih prehranskih izbir pri spletnih nakupih

Popusti in vnaprejšnja ponudba zdravih prehranskih izbir v spletnih nakupovalnih košaricah lahko prispevajo k njihovemu pogostejšemu nakupu.

več >

Mediteranska prehrana in genska ogroženost za demenco

Zdi se, da upoštevanje načel mediteranske prehrane lahko zmanjša tveganje za razvoj demence ne glede na gensko ogroženost.

več >

So umetna sladila škodljiva za srce in ožilje?

Izsledki povzete opazovalne raziskave kažejo, da nadomeščanje sladkorja z umetnimi sladili srčno-žilnemu zdravju ne koristi.

več >

Visoko predelana živila in tveganje za kognitivni upad

Visoko predelana živila v splošnem veljajo za zdravju škodljivo, vendar je pri tem pomembno upoštevati tudi njihovo prehransko vrednost.

več >