visoko procesirana (predelana) živila
industrijski izdelki, ki vsebujejo pet ali več sestavin: poleg soli, sladkorjev, olj in maščob mednje običajno sodijo tudi predelane oblike le-teh (npr. modificirani škrob, umetno nasičena oz. hidrogenirana olja) in dodatki za izboljšanje okusa, izgleda ali teksture končnega izdelka (barvila, arome, sladila, emulgatorji ipd.). V splošnem so prehranski vzorci, ki pretežno temeljijo na visoko predelanih živilih, povezani s slabšimi zdravstvenimi izidi, vključno z večjim tveganjem za bolezenski upad umskih sposobnosti — vseeno pa je pomembno izpostaviti, da niso vsa visoko predelana živila enako škodljiva, ker poleg “tipičnih predstavnikov”, npr. slaščic, vnaprej pripravljenih jedi in predelanih mesnih izdelkov, ki jih povezujemo z večjim tveganjem za razvoj različnih bolezni, vključujejo tudi živila kot so npr. mlečni izdelki z znižano vsebnostjo sladkorja ali maščob, obogateni z vitamini in minerali. Če povzamemo: sama predelanost živila je za zdravje manj pomembna kot njegova prehranska vrednost.