dolgoverižne omega-3 maščobne kisline
esencialne (tj. ne nastajajo v telesu in jih moramo vnesti s hrano) maščobne kisline (glej omega-3 maščobne kisline). Najpomembnejši sta eikozapentaenojska kislina (EPA) in dokozaheksaenojska kislina (DHA), ki sta zaslužni za večino ugodnih učinkov povišanega vnosa omega-3 maščobnih kislin. DHA je ključen gradnik membrane možganskih celic, zato je za zdravje možganov še posebno pomembna. Skoraj izključen vir EPA in DHA v človeški prehrani so ribe in morska hrana. Kopenski viri, razen možganov kopenskih živali, vsebujejo zanemarljivo malo EPA in DHA. Edini praktični neživalski vir dolgoverižnih omega-3 maščobnih kislin je olje morskih alg. V rastlinskih živilih najdemo zgolj kratkoverižno α-linolensko kislino (ALA), katere proces pretvorbe v dolgoverižni EPA in DHA je v resnici izjemno neučinkovit, zato ni povezana z enakimi ugodnimi učinki kot EPA in DHA.